Tuotteet ja reseptit
AIDOSTI LUONNOLLISTA, SUOMALAISTA VOIMAEVÄSTÄ!

Reseptit


RESEPTIT

Kuivatut, kokonaiset herneet ja härkäpavut sopivat monenlaiseen ruoanvalmistukseen. Kuorittuna, rouhittuna tai jauhettuna niiden mahdollisuudet ruoanvalmistuksessa ovat lähes rajattomat. Herne ja härkäpapu sopivat niin kasvisruokiin kuin myös käytettäväksi erilaisissa liharuoissa. Ne toimivat hyvin myös vegaanisessa ruokavaliossa; hernettä ja härkäpapua eri muodoissa käyttäen valmistuu esimerkiksi maistuvat ja hyvärakenteiset pihvit tai ohukaiset ilman kananmunaa tai maitoa. Koska perheessämme syödään tänä päivänä kasvisvoittoisesti, näillä sivuilla olevat reseptit ovat enimmäkseen kasvisruokia.

Kuivattujen herneiden ja härkäpapujen kypsennysvinkkejä:

  • Huuhtele kuoritut puolikkaat herneet / pavut ja valuta. Poista mahdolliset roskat ja vioittuneet yksilöt. Laita herneet/pavut kattilaan ja kylmää vettä niin, että vettä on muutama sentti yli herneiden/papujen. Anna veden kiehahtaa ja laske sitten lämpöä niin, että herneet / pavut saavat kypsyä lempeällä lämmöllä. Lisää tarvittaessa vettä kypsennyksen aikana.

  • Liottamattoman kuoritun, puolikkaan keltaisen ja vihreän herneen kypsymisaika on 45 – 50 min, liottamattoman puolikkaan härkäpavun kypsymisaika on 35 – 40 min. Liottaminen nopeuttaa ja tasaa hieman kuorittujen herneiden ja härkäpapujen kypsymistä. Liotus 6-12 h lyhentää kypsymisaikaa noin kymmenellä minuutilla. Sekä kuorittu puolikas herne että kuorittu puolikas härkäpapu kannattaa liottaa nopeasti kypsyvissä ruoissa (esim. paahdetut herneet/pavut) sekä ruoissa, joissa niiden toivotaan säilyttävän muotonsa (esim. salaatit). Liotus tehdään myös silloin, kun puolikkaat herneet ja härkäpavut soseutetaan kypsentämättöminä, esimerkiksi pihvejä valmistettaessa.

  • Rouheen kypsymisaika on karkeudesta riippuen 20-35 min. Härkäpapurouheen kypsymisaika on hieman hernerouhetta lyhempi. Nopeasti valmistuvissa ruoissa (pihvit, kastikkeet) rouheen päälle kannattaa ennen kypsennystä kaataa kuuma neste (2 dl nestettä/1 dl rouhe) ja antaa sen turvota 15-30 min. Keittoihin rouheen voi lisätä suoraan ilman liotusta.

  • Suurustusohje käytettäessä hernejauhoa tai härkäpapujauhoa suurustukseen: 1-2 rkl jauhoa / 5 dl nestettä.

  • Reseptit aihealueittain (PDF)
    KEITOTPÄÄRUOATSOSEET JA LISUKKEETMAKUJA MAAILMALTASALAATITLEVITTEET JA DIPITLEIVONNAISETNAPOSTELUUN .